Woning kopen in 2022?
Alles over de nieuwe registratiebelasting.

woning

Wijziging verkooprecht vanaf 1 januari 2022

Heb je ook al gemerkt dat de woningprijzen de laatste jaren zo sterk gestegen zijn? Je kan er niet meer omheen. In plaats van een bod te doen onder de vraagprijs moet je om ter hoogst gaan bieden boven de vraagprijs. Op deze manier wordt het voor vele jonge mensen onmogelijk om nog een woning aan te kopen. Net daarom heeft de Vlaamse regering voor een hervorming van de verkooprechten (registratiebelasting) gestemd, die vanaf 1 januari 2022 ingaat. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier over de aankoop van een enige eigen woning. Bij de aankoop van een tweede, derde, vierde,… woning, zal de registratiebelasting stijgen. Daarnaast zal ook de meeneembaarheid wegvallen.

De nieuwe registratiebelasting

Wat verandert er nu concreet? Hierbij een overzicht:

  • Bij de aankoop van de enige en eigen woning verlaagt het tarief van 6% naar 3%. Het gaat hier om de gezinswoning en het moet ook jouw enige woning zijn. Je mag dus niet in het bezit zijn van andere woningen. Als je toch een andere woning bezit en je wil gebruik maken van het verlaagd tarief, moet je die woning binnen de 2 jaar terug verkopen. Daarnaast kunnen ook enkel natuurlijke personen in aanmerking komen voor het verminderd tarief. Bovendien moet het gaan over de aankoop van de hele volle eigendom. Tot slot, bouwgronden zijn uitgesloten van dit tarief.
  • Bij een ingrijpende energetische renovatie of sloop en heropbouw verlaagt het tarief van 5% naar 1%.
  • Je krijgt een extra rechtenvermindering bij de aankoop van een bescheiden woning. Hierbij krijg je een vrijstelling voor het betalen van registratierechten op een bedrag van 93 333 euro. In de kernsteden kan je op deze vrijstelling rekenen voor woningen met een aankoopprijs van maximum 240 000 euro. Buiten de kernsteden bedraagt de maximum aankoopprijs 220 000 euro.
  • De datum van de notariële akte telt om beroep te doen op de vermindering.
  • Er komt een verhoging van het verkooprecht bij de aankoop van een tweede eigendom. Het tarief stijgt van 10% naar 12%. De enige uitzondering hierop is voor de aankoop van landbouwgronden en natuurgebieden.
  • De meeneembaarheid verdwijnt vanaf 1 januari 2024. Wat betekent meeneembaarheid? Dit wil zeggen dat het verkooprecht (registratiebelasting) van maximum 13 000 euro – dat u op een vorige woning hebt betaald – kunt aftrekken van wat je op een volgende woning moet betalen. De authentieke akte van de eerste aankoop moet gebeurd zijn voor 1/01/2022. Een combinatie van de verlaagde verkooprechten en de meeneembaarheid is uitgesloten, je zal moeten kiezen. 

Ziezo, nu ben je weer helemaal mee met wat er vanaf 1 januari 2022
zal veranderen!

Ik wens jullie super leuke en gezellige feesten!

Love, Valérie

registratiebelasting

Hoe ziet jouw
droomhuis er uit?